ROTI KIP

ROTI KIP

“Wat haal ik mezelf toch op de hals. Begin dit jaar kreeg ik nogal de behoefte om mijn vreugde in de keuken te delen met anderen zodat iedereen met meer plezier lekkere maaltijden maakt voor zijn familie en vrienden. Maar ondertussen begint deze nieuwe hobby (wat tijd betreft) wel een beetje uit de hand te lopen. Dat ik veel reacties krijg is mijn drijfveer om hier vooral mee door te gaan. Dank hiervoor!”

 Boodschappen: 500 gram zelfrijzend bakmeel, 1 kilo kip (kippendij, filet of kippenbouten), 2 uien, 8 eieren, 750 gram aardappels, 1 blikje tomatenpuree, 4 tenen knoflook, 600 gram kousenband (of gewoon sperziebonen, 400 ml kippenbouillon, 3 eetlepels masala kruiden (ik kon het niet vinden en heb zelf een mix gemaakt van peper en zout, kerriepoeder, gemberwortelpoeder, kurkuma, 5 Spices, koriander en kruidnagel (en dit smaakt uitstekend(!). Het lijkt nog een heel gedoe maar als je de onderstaande stappen doorloopt valt het allemaal reuze mee.

 

Stap 1: Kook 8 eieren in 8 minuten hard en laat ze afkoelen in een bak met water en ijs. Na 10 minuten kun je ze pellen. Zet een koekenpan op het vuur met ruim boter(!) geen olie want dan gaan je eieren plakken. Bak ze rondom bruin. Klinkt raar, een gekookt ei bakken maar dit is wel wat we gaan doen. Haal de eieren uit de pan en zet ze apart.

Stap 2: Snipper anderhalf ui en snijd de knoflooktenen zo fijn mogelijk. (ik hou nogal van snijden en gebruik dus bijna nooit een knoflookpers, bovendien brandt het dan ook niet zo snel aan). Gebruik een grote pan, ik gebruik mijn stoofpan. Voeg ruim (wok)olie toe. Fruit de ui en knoflook en voeg alvast een beetje van je kruidenmix toe. Verwijder de ui en knoflook uit de pan en hou dit apart.

Stap 3: Snij de kip in niet te kleine stukken en braad ze rondom bruin in dezelfde pan waar je net de ui uit hebt gehaald. Voeg het blikje tomatenpuree toe en de rest van je kruidenmix. Roer goed door.

Stap 4: Schil de aardappels en snij ze in niet te kleine stukken. Voeg de aardappels bij de kip (je hoeft ze dus niet eerst te koken). Ook de gebakken eieren mogen er nu bij en voeg ook je ui en knoflook weer toe. Voeg vervolgens je kippenbouillon toe en laat dit 90 minuten op je laagste vuurtje rustig pruttelen met de deksel op de pan. Vergeet niet om na iedere 15 minuten even goed door te roeren. Je kunt dit ook al gaan proeven, en naar smaak extra kruiden toevoegen. Wees niet zuinig met zwarte peper. LET OP! Liefhebbers van pittig kunnen nu een madam Jeanette of een andere peper toevoegen. Hier houden ze niet van al te pittig dus ik heb alleen wat chili vlokken toegevoegd.

Stap 5: Maak de kousenband (of sperziebonen) schoon, snij de puntjes eraf en snij ze in gelijke stukjes van ongeveer 4 centimeter. Kook ze met wat zout voor ongeveer 6 minuten. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet ze af.

Stap 6: Zet een pan op met olie en voeg daar de net afgegoten kousenband aan toe samen met de laatste halve ui. Klein beetje peper toevoegen. De ui heb ik in halve ringetjes gesneden. Roerbak dit een minuut of 5. Zet het vuur uit en laat staan.

Stap 7: Doe 500 gram zelfrijzend bakmeel in een kom voeg 300 ml. lauwwarm water toe. Kruid naar smaak met peper, zout, en een beetje chilipoeder. Voeg tenslotte een klontje boter toe en kneed dit totdat je een vaste bal hebt. Verdeel de bal in 10 porties (zie foto), Rol ze met een deegroller op je aanrechtblad (ruim bestrooien met bloem anders gaat het erg plakken) tot je een flinterdunne plak hebt zo groot als je koekenpan. Doe olie in de pan en bak ze 2,5 minuut per kant. Zodra je ze in de pan met olie legt smeer je met een kwastje de bovenkant alvast weer in met olijfolie. Draai ze om zodra je bubbeltjes begint te zien.

Stap 8: Leg op ieder bord een opgevouwen Roti. Schep daar wat sperziebonen bij en een soeplepel van het aardappel/kip/ui/kruiden mengsel. Leg er op ieder bord een ei bij.

Aan tafel!

PS Roti eet je met je handjes! Stukjes brood afscheuren en gebruiken als een lepel. Als je echt heel onhandig bent mag je smokkelen met een extra vork.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.