BOEUF BOURGUIGNON
Na de uiensoep van vorige week hebben we vandaag nóg een heerlijk gerecht voor de winter. Wij zijn dol op pannen die lang op het vuur staan te pruttelen en die een heerlijke geur verspreiden in het huis. Liefde en aandacht geven is vereist, echt veel werk is het eigenlijk niet.
Boodschappen: 1 kg riblappen, 2 grote uien, 1 handje zilveruitjes, 350 gr winterpeen, , 500 ml rode wijn, 200 gr ontbijtspek, 1 pot runderfond, 1 blikje tomatenpuree, 3 takjes tijm, 3 tenen knoflook, 2 laurierblaadjes, klein bosje peterselie, 250 g kastanje champignons, 3 plakken ontbijtkoek.
Stap 1: Snij het rundvlees in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Bak dit rondom bruin.
Haal het rundvlees uit de pan en bewaar dit even apart.
Stap 2: Bak de spekjes uit in een ruime pan. Voeg na 5 minuten de grof gesneden uien toe en laat 15 minuten karameliseren. Ik zelf doe er nu al wat verse zwarte peper door.
Stap 3: Voeg de zilveruitjes, de knoflook (fijn gesneden) de wortel (grof gesneden), en de tomatenpuree toe en bak dit voor ongeveer 5 minuten. het vlees kan nu weer terug in de pan.
Stap 4: Voeg nu het runderfond, 500 ml wijn, de in blokjes gesneden ontbijtkoek, het laurierblad de peterselie en het tijm toe. Zorg dat het vlees nét onder staat. Eventueel kun je nu of later nog wat wijn toevoegen. Laat dit met de deksel op de pan op je kleinste vuurtje (eventueel met een vlamverdeler) 3 uur staan.
Stap 5: Bak in een aparte pan, de grof gesneden kastanje champignons en voeg deze toe aan je stoofpotje. Laat dit nog 15 minuten stoven, verwijder ondertussen de tijm en het laurierblad.
Stap 6: We gaan
proeven! Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. Eventueel wat zout mag maar let op, door de spekjes zal hier niet veel van nodig zijn.
Dit gerecht is heerlijk met knolselderij/aardappelpuree. En de groente mag je zelf kiezen.
NB Delen mag, eten is voor iedereen!