ROOMSAUS
Huh? Beetje raar recept hè? Ik heb vandaag geen gerecht maar gewoon een sausje. Het is verbazingwekkend hoe je met hele makkelijke en kleine weetjes je gasten echt kunt verbazen.
Ik vind het prachtig om op zaterdag lekker te koken. We nodigen dan graag vrienden uit en proberen ze een lekker ontspannen avond te bezorgen. De afwijking van een (amateur) kok zit hem erin dat je te trots bent om “kant en klaar” in te zetten. Maar dat je het gewoon gaaf vindt om alles zelf te maken.
Afgelopen weekend had ik een roomsaus nodig voor mijn sous vide gegaarde kalfsbiefstuk. Klinkt niet zo ingewikkeld toch? Maar ik kon geen roomsaus maken. Echt niet, geen idee. Als ik er over praat schieten dat soort sausjes al in de schift, haha!
Twee simpele regels: Gebruik voortaan voor sausjes en zo gewoon room. Geen crème fraîche of sauce culinair of weet ik weel wat. Maar gewoon room, ook wel bekend als slagroom. Op de verpakking staat: “meer dan 35% vet” die moet je hebben!, Zoals ik laatst op tv hoorde van een gerenommeerde kok: “Hoe vetter, the better!”. En regel twee: Zodra je jus hebt van bijvoorbeeld je rundvlees.Laat deze dan tot 2/3 of de helft inkoken en vries dit in. Dan heb je altijd verse runderfond bij de hand. Goed, eerst de roomsaus:
Boodschappen: 1 bakje champignons, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels roomboter, een beker (of iets meer) runderfond, 125 ml. (slag)room peper en zout.
Stap 1: Doe de boter in een steelpannetje en fruit de fijn gesneden ui op middelhoog vuur (middellaag mag ook). Na 10 á 15 minuten voeg je de in plakjes gesneden champignons toe en de fijngesneden knoflook. (knoflook in koude gerechten door de pers, in warme gerechten fijngesneden ? ). Laat nog een paar minuten fruiten.
Stap 2: Zet het vuur laag en voeg de runderfond toe. Laat dit inkoken tot ongeveer de helft. Voeg daarna de slagroom toe en roer even door en laat dit prutje inkoken totdat je een mooie dikkere saus hebt. Dit kan overigens best lang duren hoor! Een half uur is zo voorbij. Maar er kan niks misgaan, heb vertrouwen. Zo simpel als ik het nu schrijf is het ook, alleen ik wist dat niet. Nu wel. En jij ook!
Heerlijk over je biefstuk, varkens haas etc.