ASPERGES (MET BOTERSAUS)

ASPERGES (MET BOTERSAUS)

Ze zijn dit jaar wat vroeger dan gebruikelijk en dat is gunstig! Niet alleen zijn asperges heerlijk om te eten maar ook is het eten ervan voor mij de start van de lente en het afscheid van de winter. Mijn opa zou zeggen: “nu hebben we weer twee zomers tegen één winter!”. En zo is het, buiten wordt alles weer lekker groen. De magnolia’s staan al in bloei. En de buren komen weer uit hun winterslaap. Een heerlijke tijd van het jaar! En weet je wat? Eten moet je toch, dus laten we het dan maar feestelijk maken met asperges, het witte goud.

Vandaag maken we lekker asperges met ei en ham en een zelfgemaakt botersausje. Bijzonder traditioneel en ongetwijfeld heeft iedereen andere methodes om dit klaar te maken. Deze versie staat binnen een half uur op tafel en is lekker bovendien.

Boodschappen: Asperges, aardappels, eieren, plakken ham, bloem, bouillon en wat lekkere tuinkruiden zoals peterselie of bieslook.

Stap 1: kook een ei per persoon in 8 minuten hard. Afspoelen onder de kraan, pellen en zo fijn mogelijk snijden.

Stap 2: Schil de aardappels en snij deze in blokjes van een centimeter. Zet een pan met water op en voeg wat zout toe. Wacht nog even met de aardappels toevoegen dat doen we straks pas.

Stap 3: Schil de asperges in de lengterichting van het kopje naar de voet (zie foto) en snij de onderkant eraf (ongeveer een centimeter). Zet een pan met water op en breng aan de kook. Ik heb geen asperge pan, ik neem een pan waar de asperges plat op de bodem passen. Zorg dat de asperges onder water staan. en voeg wat zout en klein beetje suiker toe. Kook ze ongeveer 8 minuten en zet dan het vuur uit maar laat de asperges erin liggen.

Stap 4: zet de borden klaar, snij de plakjes ham in slierten en drapeer dit alvast op het bord. De fijngesneden ei kun je ook alvast op het bord leggen.

Stap 5: Doe de aardappelblokjes in de pan en laat dit 5 minuten koken. Ze zijn snel klaar want je hebt ze in kleine blokjes gesneden! Giet af en laat nog even droog stomen.

Stap 6: Doe 30 gram (room)boter in een steelpannetje en doe daar 30 gram bloem bij. Laat dit heel even een beetje kleur krijgen (zie foto), roer goed door. Voeg hier bouillon aan toe (max 500 cc) tot je de gewenste dikte hebt. Voeg hier peper en zout aan toe en lekker wat tuinkruiden. Haal het pannetje van het vuur en voeg hier 100 gram koude (room)boter aan toe in kleine stukjes. Roer nogmaals goed door.

Stap 7: Maak je bord naar beste eer en geweten mooi op. Ik ben hier niet zo’n ster in (tips?). Aardappeltjes erbij en de asperges voorzichtig uit het water halen, en uit laten lekken. Leg de asperges erbij op je bordje. Sausje erover en een beetje verse nootmuskaat en klaar is Kees!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.