HUMMUS

HUMMUS

“Afgelopen week heb ik samen met mijn vrouw door mogen brengen in Dubai. We waren daar uitgenodigd door een zeer gastvrij stel. Door de drukte van alle dag vergeet je soms wel eens om gewoon even rustig te genieten. Nu ben ik zelf nogal een bourgondiër en weet ik best wel te genieten van de goede dingen in het leven. Maar soms heb je even een zetje nodig om de knop ook daadwerkelijk even om te zetten. En dat hebben zij bereikt.”

Als je even rustig de tijd neemt (als dit lukt natuurlijk) om wat vaker om je heen te kijken zie je andere levensstijlen en culturen waar je nog een hoop van kunt leren. In Dubai zijn geen Febo’s, geen kroketten en geen frikandellen. Het belangrijkste wat ik daar geleerd heb is dat er zoveel eten is wat naast lekker ook gezond is.

Nu heb ik er een uitgesproken hekel aan om “gezond eten” te promoten. Er is echter best veel te vinden dat gewoonweg lekker is en daarnaast (wat een meevaller) ook nog eens gezond. We zijn op een dag naar de Spice Souk geweest, een fantastisch leuk gebied met vele winkeltjes waar verse kruiden worden verkocht. En ja, daar moet je dan wat mee natuurlijk. Aangezien we erg druk waren met vakantie vieren, kozen we voor een eenvoudige Hummus. Een heerlijke dip die bovendien nog erg gezond is ook. Lekker snacken en je niet schuldig voelen, dat is goed nieuws, toch?

 

Boodschappen: kikkererwten, tahin (sesampasta), olijfolie, limoensap, knoflook, komijnpoeder, paprikapoeder, Yoghurt, peper en zout.

Stap 1: Giet de kikkererwten af (bewaar iets van het vocht). Doe dit in een blender.

Stap 2: Voeg één eetlepel Tahin toe, 4 eetlepels olijfolie, twee teentjes knoflook, twee eetlepels (Griekse) yoghurt, 1 theelepel komijnpoeder, peper en zout en een uitgeknepen limoen. Overige kruiden kun je zelf naar wens toevoegen maar hoeft niet! Ik koos ervoor om nog een theelepel kerriepoeder toe te voegen.

Stap 3: Blenden maar! Lekker lang zodat je een mooie romige dip krijgt.

Stap 4: Schep de dip in een mooi schaaltje en schenk er een beetje olijfolie overheen en strooi er wat paprikapoeder op. Garneren kan met wat peterselie of bieslook.

Zeg nou zelf, dit was niet zo moeilijk, toch? Heerlijk om in te dippen met een Turks brood. Maar het kan ook gewoon op je boterham.

وجبة شهية.

NB Naast nieuwe gerechten hebben we vooral geleerd wat het woord gastvrijheid inhoudt. Ik verbied je dan ook nadrukkelijk om dit gerechtje voor jezelf te maken. Nodig op een avond je buren, vrienden of familie uit. Schenk een goed glas in en zet deze hummus dip op tafel.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.