PASTINAAKSOEP

PASTINAAKSOEP

“Jullie denken toch niet dat Feyenoord landskampioen is geworden op een boterham met pindakaas? Nee, daar ga je de wedstrijd niet mee winnen. Achter iedere goede voetballer staat een kok die weet wat goed voor ze is.
Nou zijn die voetballers ook maar een stel verwende kinderen dus je moet wel een trucje uithalen om ze gezond en lekker te laten eten. En wat is er dan gezonder dan een lekker gepureerd soepje? Werkt overigens ook uitstekend tegen katers.”

 

BOODSCHAPPEN: Rozemarijn, salie en tijm (wordt in een bundeltje verkocht in bijna ieder supermarkt), 4 blokjes bouillon, 3 stengels bleekselderij, 3 pastinaken, 2 uien, 3 kleine wortels (nou vooruit één grote dikke knots mag ook), 2 teentjes knoflook, en ik gebruik (omdat ik dit toevallig had staan) een pot bouillon. Een potje room of crème fraîche kan ook geen kwaad.

Stap 1: Zet een pan met twee liter water en de blokjes bouillon op het vuur. Zodra de bouillon is opgelost kan het vuur uit.

Stap 2: Snij de bleekselderij, de ui, de pastinaken (prachtig woord trouwens hè? Pastinaken) en de wortel in stukjes. Dit hoeft niet al te fijn, we gaan toch pureren.

Stap 3: Doe een klontje boter of een scheut olijfolie in een ruime pan en fruit als eerste de uitjes op een middelhoog vuur. Voeg hier na 5 minuten de knoflook aan toe. Knoflook wordt snel bitter bij te lang bakken daarom voegen we deze later pas toe.

Stap 4: Voeg de bleekselderij, de worteltjes en de pastinaak toe. Laat dit een minuut of tien op middelhoog vuur staan.

Stap 5: Voeg de bouillon uit de pan en eventueel de extra pot bouillon toe.Leg hier het bosje kruiden op van de rozemarijn, salie en tijm. Ik bind hier een touwtje om zodat je dit later makkelijk kunt verwijderen. Laat dit een kwartier zachtjes koken. Pak er een stukje wortel uit en check even of dit gaar is.

Stap 6: Haal de pan van het vuur. Verwijder het bosje kruiden en pureren maar! Voeg peper en zout naar smaak toe. De liefhebbers kunnen er nog wat room of crème fraîche aan toevoegen.

Leuker kan ik het niet maken, wel lekkerder!

PS Natuurlijk sta ik ook te juichen als Ajax volgende week woensdag de finale tegen Manchester United speelt!

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.