OLIEBOLLEN

OLIEBOLLEN

It’s the most wonderful time of the year…

Natuurlijk krijg ik ieder jaar te horen “haal ze toch lekker bij de bakker”. En natuurlijk zijn ze niet ieder jaar perfect. En ja het klopt, je bent letterlijk 6 uur bezig. Maar ja, ieder jaar opnieuw kruipt het bloed waar het niet gaan kan en offer ik toch weer een dag op om zelf oliebollen te bakken. Na een jaar lang werken en je druk maken om nuttige en nutteloze zaken is het op oudejaarsdag even me-time en duik ik weer heerlijk de keuken (en de garage, brrr…) in.
Zou je ook eens moeten proberen, moet je eens opletten hoeveel vrienden er, toevallig, even langskomen.

Boodschappen voor 100 oliebollen (de wiskundigen onder ons kunnen dit vast wel terug rekenen naar 50 stuks).

2 kg bloem, 35 gram droge gist (dat zijn 5 zakjes), 1,5 liter melk, 60 gr suiker, 100 gr roomboter, 2 el kaneelpoeder, 12 gr zout, 6 eieren, 400 gram rozijn/krenten (denk erom! De avond ervoor latten wellen in ruim water en de volgende morgen in een vergiet goed uit laten lekken), 8 grote goudrenetten. Zorg ook dat je een liter of 4 zonnebloemolie en voldoende keukenrollen klaar hebt staan.

Stap 1: Snij de appels in hele kleine blokjes ( en ja klopt, dit is wel een beetje monikkenwerk) Doe deze in een grote kom. Voeg de kaneel en de rozijnen/krenten toe. Meng goed door elkaar. Laat dit even afgedekt staan.

Stap 2: Neem een grote schone emmer en doe daar de gist, bloem, suiker, eieren en melk in. (laat de melk eerst wel op kamertemperatuur komen. Ik meng dit met een cementmixer (geen grapje) maar geduldig met de hand wil ook wel lukken. Beetje jammer dat je dan als je klaar bent je eigen haar niet meer kunt kammen, maar daar heb ik persoonlijk niet zo’n last van. Voeg het zout en boter (gesmolten) toe. Meng goed door elkaar.

Stap 3: dek de emmer af met een natte theedoek en zet deze op een (warmere) plek. Bijvoorbeeld naast je radiator. Laat dit 45 á 60 minuten staan.

Stap 4: Als het meezit zie je dat het volume meer is geworden en er komen wat bubbeltjes door de gist. Voeg je appelmengsel toe en meng goed door elkaar. Dek opnieuw af met een natte theedoek en laat ook deze weer 45 minuten staan.

Stap 5: Vul je frituurpan met zonnebloemolie en stel de temperatuur in op 180 graden. Neem twee lepels. Schep deeg uit je emmer en schuif die met de andere lepel zo van je lepel af de frituurpan in. Ik bak er maximaal 5 tegelijk anders koelt je vet teveel af. Zet een lege emmer klaar. Leg op de bodem wat keukenrol en leg daar na het bakken de oliebollen op. Herhaal dit bij iedere ronde. het keukenpapier neemt overtollig vet op.

Klaar zijn je oliebollen.

Gratis tip: Oliebollen zijn prima in te vriezen. Warm oliebollen ALTIJD op in de oven en NOOIT in de magnetron. Dan zijn ze altijd lekker vers en knapperig.

Veel plezier. Fijne dagen van ALLE medewerkers van Smugglers Kitchen! En bedankt voor de support!

By the way, dit is wel echt een recept om te delen hè!!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.