SMUGGLERS BUITENKEUKEN (ZELFBOUW)

SMUGGLERS BUITENKEUKEN (ZELFBOUW)

Vorig jaar had ik bedacht dat er een kleine buitenkeuken moest komen. Ik heb in alle hoeken en gaten van het web gezocht maar ik kon naast veel inspiratie niet één fatsoenlijke bouwtekening vinden.

We zeggen altijd, als je niet kunt delen kun je ook  niet vermenigvuldigen. Dus bij deze een korte blog over de ins en outs van dit project. Inclusief de bouwtekeningen!

Doel: L-vormige buitenkeuken met spoelbak en ruimte voor een Kamado van Ø 59 centimeter.

1e schets Smugglers Kitchen

Dit is mijn eerste schets.

In ons geval was er ruimte voor een keuken van 2,70 meter breed en de korte poot van de L is 1,65 meter. De meeste formaten staan ook op de tekening. Ik ben geen timmerman, zeker niet trouwens. Ik ben ongeduldig en heb twee linkerhanden. Maar, als je door mijn foutjes heen prikt is het best een aardig project geworden en gaan we erg veel lol beleven in onze buitenkeuken!

Na de schets heb ik de tekening in PowerPoint gemaakt. Die ziet er als volgt uit:

Smugglers Kitchen Bouwtekening A
Smugglers Kitchen Bouwtekening B
Smugglers Kitchen Bouwtekening C
Smugglers Kitchen Bouwtekening D
Smugglers Kitchen Bouwtekening materiaal

Deze bouwtekening kan je goed op weg helpen voor het bouwen van jouw eigen keuken. Maar blijf wel goed nadenken wat je aan het doen bent. Kunnen je deuren open? Passen de scharnieren, enz. Nog een interessante tip vooraf; ik heb voor alle verbindingen gebruik gemaakt van kreg pocket hole schroeven. Voor mij een hele fijne methode voor zeer solide verbindingen. HIER vind je er meer informatie over.

De materialen heb ik bij de lokale houtboer besteld én ook laten zagen. Dit kostte me € 650,- waarvan € 50,- voor het zagen en dat was het zeker waard! Drie dagen later kon ik de bestelling op halen en dat zag er dus zo uit:

Complete pakket aan hout, gezaagd en al

Thuis aangekomen, het hout direct gesorteerd en klaargezet:

Sorteren

En nu maar knutselen, de onderkant van de poten beitsen tegen het vocht. Ook breng je kunststof voetjes aan zodat het hout niet direct op een natte ondergrond komt te staan.

beitsen
Kunststof voetjes

Je maakt eerst een geraamte met de kreg verbindingen.

Kreg

Zodra het geraamte staat kunnen de planken erop, dat biertje op de foto was wel even verdiend 😉

Geraamte

Het volgende spannende onderdeel is het inzagen van de BBQ en de wasbak. Bij de de BBQ heb ik eerst uitgemeten hoe hoog deze moest komen om hem mooi uit te laten steken boven het aanrechtblad. Om de omtrek te bepalen heb ik een touwtje om de BBQ gehouden op de plek waar hij door het hout komt. Vervolgens meet je de lengte van dat touw en deel je dit door π (PI=3,141) dan heb je de diameter. Deel je dit door twee dan heb je de radius. Ik nam een plankje hout en draaide daar aan de ene kant een schroef door die net uitstak onder hout. De radius lengte (in mijn geval 29 cm) aftekenen op je latje en aan het andere einde met een schroef vastzetten in het middelpunt van je aanrecht. Dan draai ik in de rondte en kras ik de omtrek van de BBQ in het hout. Dit lijntje is mijn leidraad voor de decoupeerzaag. De wasbak heb ik op een plaatje hout omgetrokken. En daarna op een halve centimeter de binnenlijn getekend. Het hele plaatje op de aanrecht vastgeschroefd en vervolgens uitgezaagd, dus dwars door het plaatje hout ook de aanrecht.

Inzagen BBQ en wasbak

Een groot voordeel in dit geval was dat er al een afvoer lag en een waterleiding, die kunnen dus vrij eenvoudig worden aangesloten. Tot slot de scharnieren op de deuren aangebracht. Niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant, dat vind ik stoerder staan. De echte handvatten staan nog in bestelling dus ik heb een riem aan stukken geknipt dan hebben we alvast wat.

Als laatste de Kamado er in getild en diverse accessoires opgehangen. Ik ben dol op gezellige frutsels. Onder de Kamado heb ik een keramische tegel gelegd.

En hier het resultaat, reuze trots ben ik hier!

Nu nog gebruiken want daar is het allemaal om te doen natuurlijk. De eerste echte maaltijd met mijn vrienden:

Dit was het. project klaar. Als je vragen hebt over de bouw van deze keuken kun je me mailen: marco@smuggler.nl

Hopelijk heb je wat aan deze informatie!1 gedachte over “SMUGGLERS BUITENKEUKEN (ZELFBOUW)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.