SPRUITJESSCHOTEL

SPRUITJESSCHOTEL

Love it or hate it. Spruitjes zijn qua smaak echt top 5 materiaal. Je kunt ze natuurlijk in het water plonsen en gaar koken. Maar, zeker de grote spruiten, worden dan snel bitter. Het is dus beter om ze niet te lang te koken. Gerechten worden ook lekkerder als je verschillende smaken combineert. Dat doen we deze keer dus ook. Ingrediënten in de aanslag, here we go!

Boodschappen: 1 zakje spruiten, 400 gram andijvie, 1 kilo aardappels, 1 zakje spekjes, 150 ml melk, 75 gram boter, nootmuskaat, peper en zout.

Stap 1: Maak je spruitjes schoon. Kontje er af snijden en eventueel gekleurde blaadjes verwijderen. Doe ze in een pannetje tot ze onder water staan, snufje zout erbij en een minuut of 10 koken. Af en toe prikken, niet te gaar laten worden. Giet af en hou even apart.

Stap 2: Spekjes bakken in een koekenpan zonder boter. Lekker knapperig laten worden en daarna uit de pan scheppen met een schuimspaan en even apart zetten.

Stap 3: In dezelfde pan een flinke klont boter of olijfolie en daarin je je gesneden uien fruiten op laag vuur. Flinke snuf verse zwarte peper erbij. Schep de uien bij je spekjes en hou even apart.

Stap 4: Zet een klein pannetje op laag vuur met met de melk en de boter daarin, voeg een kleine tl nootmuskaat toe en laat dit smelten, niet koken. Het hoeft alleen maar warm te worden.

Stap 5: Schil een kilo kruimige aardappels en snij deze in gelijkmatige stukken. Zet ze net niet helemaal onder water. Een snufje zout erbij en laat ze een minuut of 10 koken, even prikken of ze gaar zijn is een betere methode dan een timer want het wisselt natuurlijk nogal wanneer ze precies gaar zijn. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.

Stap 6: Neem de grootste kom die je hebt en voeg de aardappels toe. Prak de aardappelen met een stamper lekker fijn en kruimig. Voeg dan driekwart van je melk/boter mengsel toe en klop dit met een garde goed door je puree. Restant van je melkmengsel kun je toevoegen als je de puree nog niet smeuïg genoeg vindt. De aardappelen nemen de melk prima op, wees niet bang dat je puree te dun wordt. dat gebeurt echt niet zo snel. Giet die melk er nu maar bij, gaat goed echt waar!

Stap 7: Voeg de andijvie toe aan je puree en schep dit er met een stevige houten pollepel goed door. Hierna kun je de uien en spekjes erdoor roeren en op het laatst je spruitjes. Pas wel op dat je deze niet helemaal kapot roert, dat is zonde voor het mooie gezicht. Schep de hele bubs in je mooiste ovenschaal en strooi er een beetje paneermeel over. Zet dit in het midden van de oven op 180 graden. Zodra je paneermeel mooi bruin wordt kun je deze prachtige ovenschotel uit serveren. De dag erna is hij vaak nog lekkerder!

Wij aten er een lekker balletje gehakt bij en ik voeg wat piccalilly toe, heerlijk!

Pfiew, glaasje wijn verdient! Eet smakelijk.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.