SUSHI

SUSHI

De eerste keer dat ik sushi heb gemaakt volgde ik een recept op tv bij 24Kitchen. Ik keek er erg tegenop want het leek me een hoop gedoe. Het is me uiteindelijk wel gelukt. En lekker was het ook. Wat ik alleen liever had gezien is dat het wat meer in Jip en Janneke taal uitgelegd zou worden.
Dat probleem hebben jullie niet want dat doe ik nu voor jullie. Simpel, en stap voor stap. Leuke bijzondere en gekke vullingen doen we een andere keer, eerst maar eens leren hoe het moet.

Boodschappen: 1 pak sushirijst, 1 tube wasabi, 120 ml sushi azijn, 2 pakjes Norivellen en een bamboematje. (in ieder geval te koop bij de Albert Heijn. En voor de inhoud: 1 blik tonijn, 1 avocado, 1 komkommer, 150 gram gerookte zalmplakjes, mayonaise, sambal en roomkaas, 1 rode ui, sojasaus, een beetje suiker en zout.

Stap 1: De rijst. Spoel de rijst tot het spoelwater helder is. Zet de rijst op met koud water en een beetje zout, breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten koken met de deksel op de pan. Zet het vuur uit. Haal de deksel van de pan, dek de pan af met een schone theedoek en leg de deksel terug op de pan. Laat de rijst nog 15 minuten zo staan. Dat is vast klaar.
Maak in een klein kommetje een mengsel van een half kopje sushi azijn, 1 tl zout en een tl suiker. 30 seconden opwarmen in de magnetron en even doorroeren.
Kieper je rijst in een ruime schaal, giet je sushi/azijn mengsel er erover en roer even goed door. Zo, het ergste hebben we gehad.

Stap 2: De mis en place voor de vulling: Schil de komkommer, snij hem in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en snij er dunne repen van die ongeveer net zo breed zijn als je norivellen. De norivellen leg je net zo neer als een a-4 blaadje. Dus de minst brede kant wordt straks de breedte van je sushi rol. Ook de avocado snij je in dunne repen evenals de plakjes zalm. (zie foto). Doe tenslotte wat mayonaise in een bakje met een flinke kneep wasabi uit de tube. Dan krijg je wasabi mayonaise, lekker! En weer een project af, we schieten al op.

Stap 3: (Spicy Tuna vulling). Laat de tonijn uitlekken, snipper de rode ui, en doe dit samen met 3 el mayonaise, een scheut ketjap en een goede theelepel sambal in een kommetje en prak en meng dit goed door elkaar.

Stap 4: Nu wordt het wat lastiger. Doe wat lauw water in een kommetje en giet daar een flinke scheut sushi azijn door. Dit is handig om strak je handen nat te houden tijdens de bereiding. Leg een norivel met de ruwe kant naar boven op je bamboe sushimatje.. Maak je handen nat met je sushiwatermengsel en pak een handvol rijst (pas op, kan heet zijn!). Bedek je norivel van onder naar boven met rijst voor ongeveer 2/3. Dus aan de bovenkant van het vel ligt drie vingers dik géén rijst. Dit is het plak en kliederwerk. Het helpt wel als je je vingers regelmatig doopt in je sushi water. Leg in het midden van je rijst van links naar rechts reepjes komkommer en daarboven op je tonijnpasta. Nu gaan we een shaggie draaien. Vouw/rol de onderkant van je norivel met bamboe matje en al over je vulling. Smeer met een kwastje wat sushi water over de groene streep norivel aan de bovenkant. Rol je bamboematje verder op maar til je bamboe op zodat de rol letterlijk als een shaggie dichtgedraaid wordt. Als je rol af is kun je hem met je bamboematje eromheen nog wat vormen door hem te rollen.

Stap 5: Zelfde proces maar nu leg je op je rijst repen komkommer, avocado, roomkaas en wasabi mayonaise.

Stap 6: idem dito maar nu Komkommer, zalm en wasabi mayonaise.Dit is het gedeelte waarin je zelf naar hartelust kunt experimenteren. Voor mijn part probeer je het met pindakaas en hagelslag, haha!

Stap 7: Snij met een groot scherp mes die je eerst even afspoelt met koud water mooie plakken van je rollen.

Stap 8: Doe wat sojasaus in een klein kommetje om naar wens je sushi in te dopen. Doe in een ander kommetje wat wasabi voor de liefhebbers.

おいしい食べるGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.