It's just cooking

TOMATENSOEP SMUGGLERS STYLE

TOMATENSOEP SMUGGLERS STYLE

In deze tijd van het jaar nog steeds meer kunstlicht dan zon. Niet per se de vrolijkste tijd van het jaar. Volgens mij is het alleen maar gewenning. Van mij mag ieder seizoen doen wat hij hoort te doen. In de winter lekker sneeuwen, in de lente een waterig zonnetje en af en toe een bui. In de zomer lekker warm en slapen zonder dekbed en in de herfst heel de dag regen en de kaarsjes weer aan. Als ik me daar aan overgeef kan ik ook intens genieten van de winter in opmaat naar de lente. Kaarsjes aan, muziekje op en lekker de keuken in voor een warme lekker gevulde soep. Vandaag heb ik me niet ingehouden. Het is één grote vitaminebom! 

BOODSCHAPPEN: 12 tomaten, 3 stengels bleekselderij, 1 stuk spek, 1 pond gehakt, 1 paprika, 1 winterwortel, 2 grote uien, 2 of drie kleine varkenspoten (voor de bouillon), tijm/rozemarijn, 1 zak verse soepgroente (koop ik kant en klaar, gemak dient de mens), 6 groente bouillonblokjes, honing, 1 grote zoete aardappel, peterselie, 2 handjes fijne vermicelli, 4 blikken gepelde tomaten, crème fraîche, 2 blikjes tomatenpuree, paprikapoeder, peper en zout.

Stap 1: Zet drie liter water op het vuur. Voeg zes bouillonblokjes toe. Voeg de varkenspootjes toe en laat een uur of drie op laag vuur trekken.

Stap 2: Neem een grote soeppan (7 á 8 liter) of halveer alle hoeveelheden. Beetje olijfolie erin en fruit de fijngesneden ui een minuut of 12 op laag vuur. Snij het spek in kleine reepjes en bak mee tot ze bruinig worden. Voeg de bleekselderij (klein snijden), de in blokjes gesneden zoete aardappel, en de paprika in blokjes toe. Ook de winterpeen in kleine stukjes gesneden mag er nu bij. Laat dit 10 minuten zachtjes bakken. Voeg als laatste de blikjes tomatenpuree toe en bak dit nog eens een minuut of vijf mee. Ik doe er nu al wat versgemalen zwarte peper bij.

Stap 3: Snij de tomaten in grote stukken en voeg dit toe aan de pan met groenten. Ook de blikken met gepelde tomaten mogen er nu bij. Schep met een soeplepel 2/3 van je bouillon erbij (de rest gebruik ik om zo nodig de soep nog wat dunner te maken op laatst. Wat er over blijft lekker invriezen voor je volgende soep). Voeg tot slot wat paprikapoeder toe (twee eetlepels).

Stap 4: Neem de groene takjes van je trostomaten, daar zit héél veel smaak aan (!) en knoop dit met wat keukentouw aan je rozemarijn en tijm. Dit hele bosje leg je in je soeppan. Laat het hele spul op laag vuur een uur of anderhalf zachtjes pruttelen.

Stap 5: Verwijder het kruidenbosje, voeg wat honing toe (4 eetlepels) en pureer je soep, zeker 10 minuten, met een staafmixer. Zo nodig verder verdunnen met je resterende bouillon. Als je er van houdt kun je een potje crème fraîche toevoegen.

Stap 6: Draai balletjes van je gehakt. Ik doe hier verder geen kruiden door. Deze kunnen ook door de soep samen met je zak soepgroenten. Voeg tot slot de vermicelli toe. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.

Pfff, wat een werk hé? Maar daar staat ie dan, 7 liter heerlijk gevulde tomatensoep. Bel je familie, vrienden en buren en uitdelen maar. Snij wat peterselie fijn, schep de soep in een mooi kommetje en doe er een beetje verse peterselie erover, prachtig!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.