It's just cooking

TRADITIONELE BOEREN KIPPENSOEP

TRADITIONELE BOEREN KIPPENSOEP

Ken je dat? Kom je op een zondagmiddag bij vrienden en krijg je een ‘lekker” kopje soep aangeboden. En dat je dan een kom smakeloos water met groente erin krijgt? Ja soep maken is heel simpel, soep is natuurlijk eigenlijk niks anders dan water met dingetjes erin. Maar welke dingetjes maken soep nu lekkere soep? Je kunt uiteraard variëren wat je wilt, maar wat ik je nu voorschotel smaakt in ieder geval naar echt lekkere kippensoep. Doe je mee?

Boodschappen: 50 gram boter, 4 kippenbouten (of een hele kip), winterpeen, prei, bleekselderij, uien, knoflook, bouillonblokjes, verse kruiden zoals: tijm, peterselie, rozemarijn en laurier. Peper en zout. 1 zak fijngesneden soepgroente.

Stap 1: Doe de boter in een ruime pan en braad de kippenbouten lekker bruin. Verwijder de kip uit de pan. We gaan smaak toevoegen!

Stap 2: Alles wat we nu in de pan stoppen hoef je niet al te fijn te snijden. Alles goed wassen en in grove stukken is prima. Neem twee uien en fruit ze aan in de pan op middelhoog vuur. Na vijf minuten kan de knoflook (3 teentjes), 3 stengels bleekselderij, winterpeen en als laatste de gesneden prei en de helft van je platte peterselie in de pan. Voeg tot slot kruiden naar smaak toe: Laurier, flink wat zwarte peper en de rozemarijn en tijm. Zout hoeft nog niet. Zodra alles een beetje aangefruit is gaan we over naar de volgende stap.

Stap 3: Voeg tweeënhalve liter water toe en 3 kippenbouillonblokjes. Leg de kippenbouten terug in de pan. Leg een vlamverdeler op je kleinste gaspit of zet je fornuis op de laagste stand. Laat dit 2 á 3 uur pruttelen. Zet het vuur uit en laat met de deksel schuin op de pan even afkoelen. Nooit soep af laten koelen met de deksel op de pan!

Stap 4: haal de kip uit de pan. Ontdoe de kip van het vel en pluk alle vlees eraf in kleine stukjes.

Stap 5: Giet de inhoud van je pan door een zeef. Lekker aandrukken met een lepel. Pers alle smaak eruit! De inhoud van je zeef kan weg. De schone bouillon doe je terug in de pan. Voeg het kippenvlees weer toe.

Stap 6: Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en voeg je zak fijngesneden soepgroente en een handje vermicelli toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit nog zo’n 10 minuten zachtjes(!) pruttelen. Voeg als laatste de rest van je platte peterselie fijngesneden toe. Geroosterde boterham met boter erbij en je voelt je weer kiplekker!

PS Kippensoep laat zich prima invriezen. Zo heb je altijd een lekkere makkelijke maaltijd paraat!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.