BLOEMKOOLSCHOTEL (met spruitjes)

BLOEMKOOLSCHOTEL  (met spruitjes)

Zo, de helft van de lezers zijn we al kwijt. Want ja, spruitjes én bloemkool? Gekker moet het niet worden. Bitter hè? Dat lusten we niet. Best raar, want ik weet nog heel goed de smaak van mijn eerste biertje. Dát was pas bitter. Ik en mijn vrienden hebben het drinken van dit bittere vocht tóch stug volgehouden. En wat blijkt? Na tien keer ga je het nog lekker vinden ook! En wat worden we hier nou wijzer van? Welke les kunnen we trekken:

“Lusten kun je leren!”

En zo is het precies met spruiten, witlof en andere bittere groenten. Natuurlijk kun je ook het “kinderpaadje” lopen in de supermarkt. Worteltjes, sperziebonen, appelmoes en dan houdt het wel op.
Maar weet je, je leeft maar één keer. Dus doe mij, en jezelf, eens een lol, en probeer eens wat nieuws. Onze kinderen eten het met smaak. Al zag ik tijdens het opruimen hier en daar nog wel een verdwaald spruitje, maar dat mag de pret niet drukken.

Boodschappen: 1 bloemkool, 750 gram gemengd gehakt, klein zakje met spruiten, 6 grote kruimige aardappelen, paneermeel, boter, peper en zout, paprikapoeder, 150 melk, 1 zakje belegen geraspte kaas,nootmuskaat, 1 blikje tomatenpuree en 1 grote ui.

Stap 1: Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes. Dan worden ze ook gelijkmatig gaar. Zet ze nét niet onder water op, en kook ze in 15 minuten gaar. Klein beetje zout erbij mag.

Stap 2: Neem een steelpannetje en doe daar 30 gr. boter in én 150 ml melk. Warm dit op tot heet. Het hoeft niet te koken.

Stap 3: Giet de aardappelen af en stamp ze zo fijn mogelijk. Giet hier de melk/gesmolten boter door. Het lijkt dun te worden maar dat is écht niet zo! Voeg een klein beetje peper en véél nootmuskaat (1 tl) liefst vers toe. Goed doorroeren en je hebt een heerlijke gladde puree. Zetje puree apart.

Stap 4: Snij je bloemkool tot klein roosjes en maak je spruiten schoon (witte kontje eraf, en eventueel buitenste blaadjes verwijderen als dat nodig is. Zet beide groenten in een pan met water op (groente hoeft niet helemaal onder water te staan) en kook 9 minuten. Giet af, en zet ook apart.

Stap 5: Bak het gehakt rul in een koekenpan met een klontje boter, voeg na 5 minuten de ui gesnipperd toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg tenslotte een blikje tomatenpuree en 2 tl. Paprikapoeder toe. Roer goed door elkaar. Voeg op het laatst je zakje geraspte kaas en eventueel wat zwarte peper en een vleugje zout toe.

Stap 6: Neem een ruime ovenschaal en smeer de bodem in met een laagje aardappelpuree (iets minder dan de helft van wat je hebt).

Stap 7: Schep hier je gehaktmengsel met kaas, ui en tomatenpuree overheen.

Stap 8: Laag drie is je bloemkool/spruitjes mengsel. Maak dit van te voren indien nodig met een vork wat kleiner. Hier strooi ik ook weer een beetje nootmuskaat en zwarte peper over. Niet bang zijn om te kruiden anders wordt het te flauw.

Stap 9: Smeer nu de bovenste laag dicht met je overgebleven puree en strooi hier wat paneermeel over.

Stap 10: Plaats hem een half uur voor je wilt eten in de oven. 30 minuten op 200 graden totdat de paneermeel mooi bruin is.

Lekker met verse appelmoes! Dit gerecht kun je, als je dat wilt, ook een dag van tevoren maken, dus ideaal als je een man of 8 á 10 te eten krijgt!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.