ERWTENSOEP MET WORST

ERWTENSOEP MET WORST

Mijn vader maakte vroeger altijd erwtensoep. Die vond ik heerlijk. Ik vroeg me alleen altijd af wat die vieze witte blokjes erin deden. Dat hoefde van mij niet zo. Jammer genoeg hebben we niet vaak samen in de keuken gestaan. Maar gelukkig heb ik wel wat eigenschappen van mijn vader overgenomen. Bijvoorbeeld het zorgzame. Ik vind het prachtig om het mijn gasten lekker naar de zin te maken. Daar hoort het dekken van de tafel en het opruimen ervan ook bij.

Die vieze witte blokjes waren knolselderij. Die heb ik inmiddels méér dan leren waarderen. Ik zeg het vaker, soep maken is niet voor iedereen weggelegd. En erwtensoep maken al helemaal niet. Ieders vreugdevolle inspanningen ten spijt krijg je vaak een waterig groene substantie met harde stukken groenten erin voorgeschoteld. Geduld is in deze een goede raadgever. En dit recept is dat ook. Het resultaat is een lekkere dikke erwtensoep zoals het hoort. Volg mijn aanwijzingen en je hebt er geheid weer een paar vrienden bij! Ik hoop wel dat je van snijden houdt want dat ga je zeker een half uur lang doen!

Boodschappen: 500 gram spliterwten, 2 uien, 2 winterpenen, 1 knolselderij, 2 preien, laurierblad (2), peterselie, bladselderij, 2 rookworsten, 2 karbonade, spekblokjes, peper en zout, 2 aardappels en bouillonblokjes. (ipv karbonade kun je ook “krabbetjes” gebruiken, dat zijn spare-ribs met een platter botje).

Stap 1: Spoel de spliterwten onder een kraan in een zeef af tot het water wat er van af komt helder is. (weken doe ik nooit). Neem een grote pan van minimaal 5 liter en doe daar twee liter koud(!) water in. De spliterwten en de laurierbladeren mogen erbij evenals de karbonade (bot verwijderen en kleine blokjes van ongeveer een centimeter van snijden). Voeg ook je bouillontabletjes toe (kijk voor de hoeveelheid op je verpakking).

Stap 2: Zet een koekenpan op het vuur en bak je spekjes een beetje bruin. Voeg na een paar minuten ook je gesnipperde uien toe en laat dit zachtjes bakken tot je uien bruin worden. Voeg alvast wat verse zwarte peper uit de molen toe. Kieper de hele inhoud van je pan in je grote pan bij de spliterwten en vlees. Laat de pan op een heel laag vuurtje een uur pruttelen. Af en toe goed de bodem roeren met een houten spatel om aanbakken te voorkomen. Na een uur verwijder je de laurierbladeren.

Stap 3: Snij je knolselderij in blokjes kleiner dan een centimeter. Snij ook je wortelen in hetzelfde formaat. Was je preien snij ze in de lengte door en snij er daarna halve ringetjes van.

Stap 4: Voeg de knolselderij, de aardappel blokjes, de wortelen en je prei toe. Snij je peterselie en je selderijblad fijn en voeg van beide de helft toe. Laat dit 30 minuten pruttelen . Op laag vuur nog steeds en vergeet niet af en toe de bodem de roeren.

Stap 5: Snij je rookworsten in niet te dikke plakjes en voeg ook deze toe aan je soep. Ook de ander helft van je selderij en peterselie mag er nu bij. Je oorspronkelijke 2 liter bouillon is inmiddels door alle ingrediënten uitgegroeid tot 5 liter soep! Laat de soep met de worst erin nog eens zo’n 15 minuten opstaan en zachtjes koken.

 

Tsja, en dan gaan we eens even fijn NIET aan tafel. Erwtensoep kun je nooit dezelfde dag eten! Zo werkt dat nu eenmaal niet. De soep moet in ieder geval een nacht staan. Zodra de buitentemperatuur onder de 7 graden is kun je de pan buiten zetten. In dit gekke land is dat niet altijd het geval, dus zet ik hem in de koelkast. Om de pan zo snel mogelijk af te koelen zet ik hem in de met water en ijsblokjes gevulde gootsteen. Ik meet de temperatuur en zodra deze onder de 30 graden is (voortdurend doorroeren zodat de soep sneller afkoelt) kan hij met de deksel op de pan de koelkast in. het zou wel erg zonde zijn om je soep niet te koelen en de volgende dag te ontdekken dat hij zuur is geworden.

Geloof het of niet, maar de volgende dag heb je een heerlijke dikke Hollandse erwtensoep!

NB Gratis tip: maak de soep op zaterdagavond dan hoef je zondag niets meer aan het eten te doen. ‘s-middags een lange strandwandeling en als je thuiskomst een heerlijke kom supergezonde soep! Snee (zelfgemaakt) brood erbij en smullen maar.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.