WITTE BROODJES

WITTE BROODJES

Brrr, het wordt weer kouder in huis. In de tuin zitten is er niet meer bij. Dat geeft wel wat meer tijd om brood te bakken. Ik kan dat inmiddels een beetje en krijg er dus ook steeds vaker vragen over. Brood bakken is erg leuk om te doen en je huis ruikt heerlijk. Maar hoe maak je nu gewoon een (bijna) wit broodje?

Boodschappen: 400 gram witte bloem (om het makkelijk te houden) Zelf neem ik 350 gram T65 (franse bloem) en 50 gram volkorenmeel, 7 gram droge gist (dat is niet geheel toevallig 1 zakje), 2 kleine eieren, 9 gram zout (ongeveer 2 theelepels, 25 gram suiker, 60 gram (room) boter, 200 ml lauwe melk.

Stap 1: Doe alle ingrediënten in een ruime kom en meng goed door elkaar. Als je een keukenmachine hebt kun je de kneedhaak er op zetten en 12 minuten op standje drie laten mengen. Als je met de hand gaat kneden krijg je een enorme plakkerige kledderboel, maar dit is wel echter en leuker! Als je klaar bent met kneden heb je een vaste homp plakkerige deeg.

Deeg

Stap 2: Eigenlijk het moeilijkste stukje. Je wilt namelijk niet zomaar een vaste bal laten rijzen. Er moet een beetje spanning op je deeg komen. Op Youtube kun je makkelijk een filmpje vinden van Robèrt van Beckhoven, zoek op opbollen.

Stap 3: Leg je opgebolde deeg in een kom die je licht invet met een beetje olijfolie.Smeer de olijfolie ook een beetje over de bovenkant van je deeg. Laat dit een uur op kamertemperatuur rijzen. Leg een vochtige theedoek over je kom tegen het uitdrogen.

Stap 4: Neem je gerezen deegbal uit de kom en druk hem lichtjes plat. Maak er een langwerpige rol van en verdeel hem in twee stukken. Verdeel ieder stuk in vijf delen en maak er op dezelfde manier als met het opbollen uit het filmpje 10 ronde broodjes van.

Stap 5: Leg de 10 broodjes op een bakplaat en dek dit af met folie en daaroverheen een theedoek. Laat een paar centimeter ruimte tussen de broodjes en leg ze in twee rijen van 5 broodjes. Ze zullen tegen elkaar aan gaan rijzen maar dat is nu net de bedoeling! Laat dit opnieuw 60 minuten rijzen. Zet alvast je oven aan en verwarm deze voor op 190 graden.

Stap 6: Verwijder de folie en je theedoek en plaats je bakplaat op de tweede richel van onderaf in je oven. Geen hete lucht, gewone oven.Bak de broodjes af in 20 á 25 minuten. Zodra je ze uit de oven haalt leg je de broodjes het liefst op een rooster zodat boven en onderkant luchtig kan afkoelen. Smeer direct een klein beetje gesmolten boter op de bovenkant van je broodjes.

Aanvallen maar, heerlijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.