TRADITIONELE BOEREN KIPPENSOEP

TRADITIONELE BOEREN KIPPENSOEP

Ken je dat? Kom je op een zondagmiddag bij vrienden en krijg je een ‘lekker” kopje soep aangeboden. En dat je dan een kom smakeloos water met groente erin krijgt? Ja soep maken is heel simpel, soep is natuurlijk eigenlijk niks anders dan water met dingetjes erin. Maar welke dingetjes maken soep nu lekkere soep? Je kunt uiteraard variëren wat je wilt, maar wat ik je nu voorschotel smaakt in ieder geval naar echt lekkere kippensoep. Doe je mee?

Boodschappen: 50 gram boter, 4 kippenbouten (of een hele kip), winterpeen, prei, bleekselderij, uien, knoflook, bouillonblokjes, verse kruiden zoals: tijm, peterselie, rozemarijn en laurier. Peper en zout. 1 zak fijngesneden soepgroente.

Stap 1: Doe de boter in een ruime pan en braad de kippenbouten lekker bruin. Verwijder de kip uit de pan. We gaan smaak toevoegen!

Stap 2: Alles wat we nu in de pan stoppen hoef je niet al te fijn te snijden. Alles goed wassen en in grove stukken is prima. Neem twee uien en fruit ze aan in de pan op middelhoog vuur. Na vijf minuten kan de knoflook (3 teentjes), 3 stengels bleekselderij, winterpeen en als laatste de gesneden prei en de helft van je platte peterselie in de pan. Voeg tot slot kruiden naar smaak toe: Laurier, flink wat zwarte peper en de rozemarijn en tijm. Zout hoeft nog niet. Zodra alles een beetje aangefruit is gaan we over naar de volgende stap.

Stap 3: Voeg tweeënhalve liter water toe en 3 kippenbouillonblokjes. Leg de kippenbouten terug in de pan. Leg een vlamverdeler op je kleinste gaspit of zet je fornuis op de laagste stand. Laat dit 2 á 3 uur pruttelen. Zet het vuur uit en laat met de deksel schuin op de pan even afkoelen. Nooit soep af laten koelen met de deksel op de pan!

Stap 4: haal de kip uit de pan. Ontdoe de kip van het vel en pluk alle vlees eraf in kleine stukjes.

Stap 5: Giet de inhoud van je pan door een zeef. Lekker aandrukken met een lepel. Pers alle smaak eruit! De inhoud van je zeef kan weg. De schone bouillon doe je terug in de pan. Voeg het kippenvlees weer toe.

Stap 6: Breng het geheel weer zachtjes aan de kook en voeg je zak fijngesneden soepgroente en een handje vermicelli toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit nog zo’n 10 minuten zachtjes(!) pruttelen. Voeg als laatste de rest van je platte peterselie fijngesneden toe. Geroosterde boterham met boter erbij en je voelt je weer kiplekker!

PS Kippensoep laat zich prima invriezen. Zo heb je altijd een lekkere makkelijke maaltijd paraat!

 



2 gedachten over “TRADITIONELE BOEREN KIPPENSOEP”

  • Ik denk, dat het best een heel smakelijke kippensoep zal zijn. Toch matcht deze soep, mijn inziens, niet met de naam van de site, of wat de naam van de site doet vermoeden.
    Bouillionblokjes en een zakje voorgesneden soepgroenten? Nee joh, lekker zelf kippenbouillion maken en zelf de groenten vers in de gewenste grootte snijden…

    Ik beschik over een slowcooker. En in een slowcooker kun je werkelijk de lekkerste, gezondste en meest gelatine-rijke bouillions maken. Maar het kan ook met een grote pan op een klein pitje met vlamverdeler.
    Als ik op zondag kippensoep wil eten, begin ik op vrijdagavond met de bouillion.
    Als ik runder-of varkensbouillon maak, doe ik het vlees ook altijd -nét als jij met de kip- even lekker aanbraden. Met kip doe ik dat eigenlijk nooit. Maar dat ga ik een volgend keer wel doen, want dat maakt nog meer smaken vrij. Bovendien dood het eventuele ongewenste bacteriën e.d.
    Voor een gelatine-rijke bouillion gebruik ik vaak vleugeltjes, omdat daar veel botjes inzitten. Ik was de vleugeltjes altijd grondig onder koud water.
    Vervolgens doe ik ze in de pan van de slowcooker, vul de pan met koud water totdat de vleugeltjes nét onder staan en voeg een eierdopje azijn toe (azijn ’trekt’ de gelatine uit de botten) . Dit zet ik voor minstens een half uur koel weg.
    Ondertussen was en snijd ik de “smaakgroenten” in stukjes/reepjes/snippers: bleekselderij, prei, ui, wortel, lavasstengel, enz… En maak ik een bundeltje/buideltje van de gewenste smaakkruiden: salie, rozemarijn, tijm, laurier, enz…
    Ik voeg de groenten, het kruidenbundeltje/buideltje, flink wat gekneusde peperkorrels plus een snuf zout toe aan de pan, voeg (eventueel) opnieuw koud water toe tot alles nét onder staat en zet de slowcooker aan op stand ‘low’/zet de pan met gesloten deksel op laag vuur… Dit mag nu tot zondagochtend rustig trekken op de rand van niet koken/wel koken.

    Op zondagochtend, zo’n 36 uur later, zet ik de slowcooker/het vuur uit en de deksel op een kier. Als de bouillion genoeg is afgekoeld, giet ik deze door een zeef in een schone pan, die ik in een laag koud water in de gootsteenheb gezet. Alles wat in de zeef achterblijft gooi ik weg (vlees van kippenvleugeltjes is niet zo lekker).

    De bouillon die ik niet direct nodig heb, laat ik snel verder afkoelen om in te vriezen.
    De rest van de bouillon gebruik ik later die dag als basis voor een kippensoep met vers kippenvlees van kippendijen/-filets en vers gesneden groenten…

    • Daar heb je volkomen gelijk in. Toen ik net begon met deze site was ik soms nog wat lui. Nu maak ik uiteraard de bouillon zelf. Overigens heb ik dan ook weer een tip voor jou. Het is achterhaald om kip te wassen. De bacteriën gaan toch wel dood met het koken en het spetteren tijdens het wassen maakt de kans op het verspreiden van bacteriën alleen maar groter. Bedankt voor de tips, lekker koken!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.