LASAGNE

LASAGNE

Even wat recht zetten. Het is Lasagne en niet Lasagna. Lasagne wordt gemaakt met pastabladeren. Een pastablad is een lasagna. Meerdere pastabladeren (meervoud) is Lasagne. Het hele gerecht heet dan dus ook Lasagne en niet Lasagna. Pfff, lange uitleg om niks. Maar voortaan kun jij op een verjaardag een weddenschapje winnen!

Wij zijn thuis met zijn vijven. Als er nog wat vrienden van onze kinderen blijven eten dan zit je al snel met 7 á 8 man aan tafel. Kun je dan voor een lollig budget tarief wat lekkers op tafel zetten? Nou en of! Een heerlijke verse zelfgemaakte Lasagne.

Maak het, eet het, proef het en deel het!

Boodschappen: 1 kilo gehakt (half om half of Rundergehakt), 2 blikjes tomatenblokjes, 1 pak lasagnevellen, 3 blikjes tomatenpuree, 2 uien, 1 zakje belegen of oude geraspte kaas, knoflook, 2 pakjes mozzarella, groenten (wortels, uien, prei, champignons, paprika, net waar je zin hebt en wat de koelkast je biedt), per & Zout, Oregano, Tijm en Paprikapoeder.

Stap 1: Allereerst fruit je de gesnipperde ui in twee eetlepels olie op laag vuur. Doe hier nu al verse zwarte peper en wat zout bij.Voeg na 10 á 15 minuten de fijngesneden knoflook toe (drie tenen, lekker!). Schep het prutje uit de pan en hou even apart.

Stap 2: Rul het gehakt in een beetje olie tot het mooi klein en bruin is. Zelf giet ik halverwege het vocht af. Anders wordt het klef. En daar hou ik niet van.

Stap 3: Voeg het ui/knoflookmengsel toe. Voeg dan eerst de blikjes tomatenpuree toe en bak dit even al roerend aan. De puree wordt zo minder zuur.

Stap 4: Snij alle groenten mooi fijn. De wortels, paprika, prei en de champignons kunnen er nu ook bij. Bak een klein beetje aan en voeg dan de 2 blikjes tomatenblokjes toe. Kruiden naar smaak, ik doe er 1 eetlepel oregano en 1 eetlepel paprikapoeder en één theelepel tijm in. Voor je er teveel in doet, blijven proeven hè! Jij bent de kok, proeven moet! Laat dit een kwartier tot een half uur garen.

Stap 5: Maak bechamelsaus. (luiwammesen mogen ook een zakje kopen) Zelf maken is heel simpel: Smelt 50 gram boter in een pannetje, doe daar 50 gram bloem bij. Het wordt nu een wat steviger balletje die je even moet laten garen. Als het deegje een beetje mat van kleur wordt en dus niet meer glimmend is heb je een roux. Giet hier in kleine beetjes al roerend koude melk door, 500 ml. Roer de saus mooi glad en laat even zachtjes pruttelen. Klaar! Ik hou heel erg van verse nootmuskaat, die kun je eventueel mooi door deze saus doen, lekker!

Stap 6: Verwarm de oven voor op 210 graden (bij mij dan hè?) Ovens hebben een eigen willetje. Ik wordt meestal niet zo blij van 200 graden, dat is net te lafjes.

Stap 7: Neem de grootste ovenschaal die je in een huis hebt. En vet de bodem in met een beetje boter of olie. Dan de laagjes: 1. Een beetje gehakt/groentemengsel tot je bodem nét bedekt is. 2. Leg daar, zó uit de verpakking, wat lasagnevellen op. Breken en puzzelen mag. 3. Schep de bechamelsaus erover tot je alles bedekt hebt. 4. weer een laagje gehaktmengsel. 5. Snij één van de mozzarellabollen in dunne plakjes en leg ze her en der over je gehaktmengsel. 6. Leg hier je tweede laag lasagnevellen op. 7. Laagje bechamelsaus. 8. Restant gehakt/groentemengsel. 9. Snij je tweede mozzarellabol in dunne plakjes en leg erop. 10. Strooi je pakje geraspte kaas erover. Pfff, klaar.

Stap 8: Plaats de schaal in de oven net onder het midden voor een minuut of 40.

Stap 9; Nee hoor haha! Die is er niet. Borden op tafel en aanvallen maar!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.