PAELLA (KIP/CHORIZO)
Ik mocht met mijn vrouw heerlijk een week naar Calpe in Spanje. Natuurlijk aten we daar een heerlijke Paella. Reden genoeg om de opgedane kennis met jullie te delen. Dan maak je hem zelf in een handomdraai.
Boodschappen: 1 ui, 1 blikje gepelde tomaten, 3 teentjes knoflook, verse tijm, chilipeper, 1 tl Saffraan, chorizo, 500 gram kippendij, een paar kipkluifjes, paella rijst (gewoon bij de Jumbo of AH), chilipoeder, 1 liter kippenbouillon en 250 cc witte wijn, 2 citroenen, 1 prei, bosje bladpeterselie, 100 gram diepvries doperwten, 100 gram, snijbonen of sperziebonen, 1 paprika, 4 el zonnebloemolie en peper en zout.
Stap 1: Bak in een wok of koekenpan de in grove stukken gesneden kippendij en de kipkluifjes, voeg als het bruin begint te worden de chorizo toe. Zet dit even apart.
Stap 2: neem een paellapan of, als je dit niet hebt, een wok of grote koekenpan. neem 4 el olie en fruit daarin op midden tot laag vuur de fijn gesneden ui. Voeg ook de fijngesneden prei, de brunoise (kleine blokjes red.) gesneden paprika en de gepelde tomaten toe en de knoflook en tijm. Dit heet een sofrito. Oftwel de basis van je Paella.
Stap 3: Voeg je paellarijst toe en bak dit even mee. Zodra dit glazig wordt blus je dit af met 250 cc witte wijn en 250 cc bouillon. Ook voeg je de saffraan en de helft van je fijngesneden peterselie toe. De kippendij (niet de kluifjes) en de chorizo mogen er ook bij. De doperwten en de bonen kieperen we nu ook in de pan. Maak op smaak met chilipoeder en peper en zout. Nu ga je (eigenlijk net als bij risotto) bouillon toevoegen en de rijst koken. Als je het helemaal officieel netjes wilt doen maak je de paella in een paella pan en roer je niet meer. Ook voeg je dan in één keer al het vocht toe en laat je de rijst 15 minuten koken. het vocht wordt opgenomen door de rijst en de bodem koekt een beetje aan. Dat moet zo, dat hoort zo én dat is lekker!
Mijn vader zei altijd: “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Dus wij kiezen voor de “veilige optie” en voegen stapsgewijs wat van de bouillon toe. De rijst mag een klein beetje nattig zijn.
Stap 4: Als je helemaal klaar bent kun je de pan even laten staan op het vuur zodat de bodem een beetje aankoekt. Ik heb daarna de paella 12 minuten in de oven de gezet met ook de kipkluifjes erop zodat ook de bovenkant een beetje knapperig wordt.
Stap 5: Haal de pan uit de oven. Garneer hem een beetje lollig met het restant van je bladpeterselie en snij de citroenen in 6 partjes en verdeel ook deze mooi over je pan.
disfruta tu comida